En vanlig miljardär, Akelius…

Såg dokumentären om Roger Akelius häromdagen och blev mycket imponerad! Har inte sett så mycket av honom sedan tidigare men blev mycket fascinerad av hur han talade om skatteplanering. Han menar att den typen av skatteplanering han har gjort har alltid varit laglig, men i mina ögon möjligen omoralisk. Den skillnaden är ändå extremt viktig! Om det är lagligt betyder det att både Roger Akelius och alla andra kan göra denna typ av affärer. Det ger också signaler till våra beslutsfattare om hur lagtexten ska omformuleras och rekonstrueras för att inte gå miste om skatteintäkter som bör tillfalla staten.

Det Roger gör, som kanske inte vem som helst hade gjort, är att han talar om för andra vad han gör och för således publicitet dit. Detta tycker jag rättfärdigar hans handlingar som precis som jag tidigare sade är lagliga enligt dokumentären. Om man istället hade valt att göra detta i smyg hade inte behovet av förändring kommit upp till ytan och samhällsdiskussionen kring det hade aldrig uppstått.

Vidare anser jag också att diskussionen kring hur fastighetsimperiet har utvecklats var spännande. Det är ingen mänsklig rättighet att bo i en billig hyresrätt mitt i stan! Att bedriva fastighetsutveckling är ett sätt att utveckla och fräscha upp gamla fastigheter, vilket också medför hyreshöjningar. Som Akelius själva sade var deras målgrupp hyresgäster som söker ett exklusivare boende. Den typen av hyrespolitik vi för i Sverige vet jag inte om jag kan stå bakom. Jag tror att betydligt bättre fastigheter för alla parter hade skapats om vi hade fått sätta marknadshyror, men givetvis hade det också blivit mer segregerat. En väldigt svår fråga att ta i, men nog så intressant.

Har ni tid över i jul? Se ”En vanlig miljardär” på SVT play.

https://www.svtplay.se/video/20272718/en-vanlig-miljardar

hwasp

En reaktion till “En vanlig miljardär, Akelius…

  1. […] [ Blogginlägget är skrivet av: HWASP Invest ] Såg dokumentären om Roger Akelius häromdagen och blev mycket imponerad! Har inte sett så mycket av honom sedan tidigare men blev mycket fascinerad av hur han talade om skatteplanering. Han menar att den typen av skatteplanering han har gjort har alltid varit laglig, men i… Läs hela blogginlägget av HWASP Invest här: En vanlig miljardär, Akelius… […]

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s