Lendify – peer to peer lån

Hej!

Nämnde i mitt förra inlägg att jag var fascinerad av Lendifys affärsidé. Alltså att de för samman långivare och låntagare och en affär dem emellan uppstår utan att där står en bank med kreditrisken. Risken hamnar istället hos långivaren, som får ränta på sina pengar. De lånar endast ut till personer utan betalningsanmärkningar, men med detta sätt kan en låntagare ofta få ner räntan jämfört med ett vanligt blancolån hos bankerna. Oerhört smart tycker jag. Kreditrisken är som sagt långivarens, men Lendify har en kreditförlustfond där man avsätter pengar som ska täcka upp om betalningarna missköts. Sedan bolaget start har det givetvis funnits kreditförluster, men långivaren har aldrig drabbats hittills. Detta var en av faktorerna som fick mig att testa på Lendify lite. Givetvis är historisk data ingen garanti för framtiden, men det säger ändå något om att de har tagit stora marginaler i sin riskberäkning, och har hittills lyckats skydda långivaren.

Jag satte i veckan in en mindre pott här mest för att testa och har bestämt mig för att låna ut pengar på tre års sikt. Man får månatliga ränte och amorteringar insatta på kontot, och de tänker jag återinvestera. Känner att jag vill hitta alternativ till aktiemarknaden, vilket jag delvis har gjort genom företagsobligationerna, men ett fintechbolag som har en fantastisk idé vill jag givetvis vara en del av. Därför vill jag använda denna tjänsten också. Om jag skalar upp min andel här så börjar jag kanske räkna in det i veckorapporterna, men i nuläget har de en marginell påverkan på totalen.

Vill poängtera att jag inte på något sätt är sponsrad av Lendify, men jag råder er att kolla in deras sida.

Investera smart!

hwasp

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s