Miljonmålet…

Klockan tickar, dagarna går… Kommer jag att nå mitt miljonmål i tid? Det är en fråga jag ofta ställer mig. Som person är jag oerhört målinriktad å ena sidan men å andra sidan kan jag som den realist jag också är själv inse att min existens inte är hotad om jag inte skulle vara miljonär på min tjugoårsdag… 🙂

Jag är på god väg att nå dit, och om jag räknar med att ha samma avkastning i år som jag hade förra året så lär målet uppfyllas. Samtidigt kan jag kanske inte räkna med det med tanke på hur detta börsåret har varit jämfört med förra. Visserligen såg det kanske inte helt ljust ut vid sommartid 2015, men jag lyckades ändå få hwaspindex till att sluta på nästan 24% avkastning på ett år. Som ni förstår är jag oerhört nöjd med denna bedrift!

Den senaste tiden har jag kollat en hel del på mina fonder. I min lokala sparbank har jag en ganska stor del av mitt kapital (cirka 55-60%) investerat i Swedbank Robur-fonder. Dessa fonder har gått bra, men förvaltningsavgiften är på cirka 1,5% årligen. Om jag tittar på historiken så har dessa gått bra, och i dåliga tider så har fonden ofta klarat sig ganska lindrigt ändå jämfört med index. Men i goda tider ökar den inte bättre än index, och just därför överväger jag just nu att börja Månadsspara i ETF:er istället. Mitt sparande in i Swedbank Robur-fonderna har endast fortsatt då mina föräldrar tidigare sparade undan pengar till mig varje månad. I ETF:er har man ofta ganska låg förvaltningsavgift (cirka 0,5% årligen), och därför är det kanske fördelaktigt att börja satsa på ETF som efterliknar OMXSPI. Samtidigt är det kanske värt att betala höga avgifter för det arbete förvaltaren gör när marknaden börjar skaka. I en ETF har man en så kallad passiv förvaltning där förvaltaren endast måste se till så att ETF:en följer det valda indexet. Jag ska kolla bakåt noggrannare om Robur har förvaltat mitt kapital så bra så att fondkommissionens avgift är försvarbar. Om jag ändrar något kommer det givetvis att publiceras här. 🙂

Ha en bra helg!

hwasp

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s