Efter vårdbolagen kommer skolorna

Vårdbolag som Capio och Attendo har under det gångna året haft lyckade börsintroduktioner. Nu kommer skolorna som Engelska skolan och Academedia efter. Frågan som återigen ställs är om detta är rätt? Ska vi tjäna pengar på välfärden? Skolorna konkurrerar om vilken skola som lyckas utbilda eleverna bäst parallellt med att driva skolan så billigt som möjligt. Men går detta?

Jag måste helt ärligt säga att jag själv inte finner något entydigt svar kring detta, vilket gör det till ett dilemma. Jag har en del kompisar som pluggar på Procivitas, som ägs av Academedia, och de verkar lyckas ganska bra med sin skolgång sett till vilka betyg de får. Sedan finns flertalet studier som säger att privatskolorna sätter för höga betyg. Därför är detta mycket svårt att kontrollera. De verkar även lyckas med ekonomin. I årsredovisningen från 2015 finnes en omsättning på 8,1 miljarder, och resultat efter finansnetto på 248 miljoner.

I min mening skulle vinsten använts till att anställa mer personal på skolorna och kanske göra mer för eleverna, men eftersom jag inte själv är i en privatskola kan jag inte avgöra om det behovet finns. Jag går själv i en kommunal skola, och vi har varje år ekonomiska problem. Där ser jag själv enkla saker som skulle kunna förändras, till exempel består skolledningen av på tok för mycket personal. Därför säger denna sidan av mig att det är jättebra att privata skolor finns, då de tar sig in på marknaden och konkurrerar vilket på sikt förbättrar skolan generellt i Sverige. Om då en privat skola startas med samma skolpeng per elev som de kommunala och trots detta får några miljoner över. Då kanske denna vinst ska vara till eldsjälarna som skapar en fantastisk skola, och det kan motivera företagarna som driver skolan att fortsätta.

Jag är personligen mycket engagerad i denna frågan, och känner mig än en gång tacksam över att blogga anonymt. Denna artikel skulle verkligen inte vara bra reklam för min skola som just nu har fått ett uppsving. Jag ser gärna att ni kommenterar om ni har andra intressanta synvinklar.

Ha det gott!

hwasp

En reaktion till “Efter vårdbolagen kommer skolorna

  1. Vill även tillägga att moderbolaget Academedia AB ägs av ett utländskt bolag som heter Marvin Holding Ltd. Det känns lite väl fräckt att ett bolag som lever på välfärden är så snåla att de inte vill beskatta sin vinst i Sverige. Eventuellt döljer sig mer vinst än den som nämns i inlägget ovan…

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s