Borde jag göra något drastiskt…

I dagsläget har jag cirka 90% av mitt kapital exponerat mot aktiemarknaden. Detta har känts okej de senaste åren då börsen har gått uppåt, men kan ske är det nu jag bör tänka om. Jag har länge gått och vägt fram och tillbaka kring detta beslut. I höstas tittade jag på någon produkt som Carnegie erbjöd varpå pengarna som sattes in lånades ut till större företag, dvs exponerat mot kreditmarknaden. Tror att det var Carnegie Emerging Markets Corporate Bonds.

Å ena sidan känner jag själv att jag behöver omfördela för att vara lite tryggare, men å andra sidan tror jag på lång sikt att börsen går uppåt. Men trots att börsen går uppåt på lång sikt behöver man ju inte äga aktien på karusellen neråt. Det optimala är ju faktiskt att hoppa av innan det sjunker för att sedan ”bottenfiska” när det är billigt. Men å andra sidan är det mycket roligare att handla aktier än att placera pengarna i en tråkig räntefond eller dyl.

Jag vädjar nu till mina läsare om tips på två saker.

1: Bör jag säkra upp i min depå med annat än aktier och aktiefonder?

2: Isåfall vilka? Behöver tips…

Ha en trevlig kväll så hoppas vi på en ny första börsdag på år 2016!

hwasp

7 reaktioner till “Borde jag göra något drastiskt…

 1. Jag har aldrig haft mer än 50 % av mitt kapital mot aktiemarknaden och då var en hel del av den exponeringen orsakad av aktieportföljens uppgång. Vad som är rätt för dig kan jag inte uttala mig om men jag har delat in mitt kapital på följande vis:

  Snabbuffert (obundna räntekonton): ca 50 000 kr.
  Räntekonton för sparande till handpenning hus eller motsvarande (bundna konton på 3-12 månader).
  Aktieinvesteringar resten.

  Om du varken behöver hus, bil eller en semesterbudget kan kanske 90 % vara vettigt men jag tycker att det låter väldigt, väldigt mycket.

  Gilla

  1. Jo precis. Just nu bor jag hos mina föräldrar och har därför inte särskilt mycket plötsliga kostnader. Självklart har jag en buffert, men jag behöver inte så mycket. Men jag börjar känna av att 90% ändå är lite mycket precis som du säger. 😉
   Tack för svaret!

   Gilla

 2. Jag hade struntat i kreditmarknaden, samt alla räntefonder och dylikt som finns på marknaden.
  Se istället till att ha en reserv med likvider, motsvarande kanske 10-25% av totala portföljen, som du kan använda vid stora dippar. Resten kan du ha investerat i aktier & aktiefonder. På så vid är du fortfarande exponerad mot marknaden, men har även möjlighet att gå och handla.

  Jag har lagt upp min portfölj enligt det ovan, och min reserv ligger i dagsläget på 16% av totalt portföljvärde, och resterande är aktier och aktiefonder.

  Gilla

  1. Okej! Jag har idag cirka 10% likvider, men får kanske försöka öka upp så att jag har 20% av mitt kapital i form av likvida medel. Tror du inte att det är någon risk för att aktiemarknaden brakar ihop rejält, eller du menar att det räddar du upp med att köpa på dig ännu mer aktier?

   Gilla

   1. Jag har buffert och pengar så att jag klarar mig, även om börsen brakar ihop rejält, samt lång tid kvar innan pengarna ska användas och därför väljer jag att ha större delen investerat. Dessutom agerar likviderna som en viss krockkudde vilken kan vara skönt för psyket.

    Vad jag har förstått så är du ännu relativt ung (?) och därmed har du råd att ta mer risker, om du klarar av det vill säga. När man är ung har man råd att ta större risken än om man är äldre, oftast.

    Nergångar är svårt att komma undan, så länge man inte ligger 100% likvid. Men med hjälp av reserven kan man köpa på sig mer aktier när alla andra får panik och säljer.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s