Aktier eller strukturerade produkter?

För ett år sedan köpte jag en strukturerad produkt efter rekommendation från min lokala sparbank. Garantum AC 1968. Det är 4 underliggande svenska bolag, och om de har marknadsvärde som anskaffningsvärdet eller högre på inlösendagen 1 år senare betalas insättningen plus 6% ut. Samtidigt startade jag upp en ny depå kallad Garantumdepå, för att se om jag själv kunde förvalta samma summa bättre än investeringen i den strukturerade produkten.

Nu ett år  senare har min Garantumdepå, aka ISK 2, gått upp med 40% medan den strukturerade produkten maximalt betalar ut 6%. Dock har ett av de underliggande värdepapperna, Fortum, gått lite ned och jag tror därför att produkten fortsätter ytterligare ett år. En kupong på 2 % betalas ut i vilket fall. För att inte bara fokusera på nackdelarna med denna investeringen vill jag nämna att produkten är kapitalskyddad, dvs att jag är garanterad att få åter min insättning.

Såhär med facit i hand borde jag alltså hoppat över den strukturerade produkten. Året innan hade jag en liknande som då gav 20% i inlösen redan efter 1 år. När jag ifjor skulle teckna en ny så var läget sämre och bankerna kunde inte erbjuda samma sak. Istället lockade de med kapitalskydd, och mitt resonemang var att det är bra att sprida sin risk i olika sorters produkter. Snart ska jag ha ett nytt möte med min rådgivare, och jag hoppas att hon har något nytt att erbjuda.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s