Orosmoment på världsmarknaden

Hur ska man agera som privat sparare idag? Ett börsras ägde nyligen rum i Kina, Grekland står inför ruinens brant och resten av EU är ostabilt.

Att Grekland inte kan tacka ja till sparpaketet från EU förstår man kanske. De underställer sig bara ECB, Frankfurt mer och mer för varje lån de tar. Samtidigt har de ingen annan plan, och det är det som oroar en. Så ansvarslöst! Den grekiska ekonomin är direkt beroende av turistnäringen, för att locka turister krävs en viss säkerhet. Att landet är på väg in i en konkurs är verkligen inte tryggt… Själv besökte jag Grekland veckan innan det blåste upp rejält. Bara dagar efter att jag hade kommit hem infördes uttagsgränsen på 600 Euro. Det senaste jag hörde var att hotell och restauranger har svårt att få tag i mat. Intressant men lidande för civilbefolkningen. Tyskland verkar minst sagt trötta på att hålla Grekland och övriga EU om ryggen. Kanske får Ryssland överta platsen som grekernas kassako.

Den kinesiska krashen kom som en chock för mig. Grekland har fyllt löpsedlarna den senaste tiden, och kanske gjort oss lite blinda. DI hade idag 7/5 en jämförelse mellan landens ekonomiska betydelse. Sverige handlar mycket mer med Kina än med Grekland, så kanske det är dit vi ska vända blicken ett tag. Staten har handelsstoppat ett flertal aktier. En social oro får inte uppstå i detta imperium. Detta gjorde att staten stödköpte för 160 miljarder SEK.

Min reaktion på dessa börseffekter är att vänta ett tag. Månadssparande fortsätter jag som alltid med för att köpa fonder hos min lokala sparbank till många olika rater för att få en bra GAV-kurs. Aktierna håller jag upp lite med och bevakar marknaden. Byggmax rapporterade bättre än väntat vilket ledde till 12% stigning idag. Grattis till alla oss som har den aktien.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s